s gojzericama ili bez njih
Izleti po Istri i okolici
 
Blog
subota, veljača 9, 2008
Korita se nalaze na Ćićariji, ispod Brajkovog vrha (1092 m), a iznad sela Brgudac. Autom se doveze do Brguca odakle se za otprilike 40 min uspinjanja dolazi  na Korita. Od Lupoglava se cestom vozi prema Lanišću. Nakon 7 km uspinjanja dolazi se do raskršća na kojem putokaz usmjeruje k 3,5 km udaljenom Brgucu. Selo je na 747 m nadmorske visine, na obroncima Brajkovog vrha.
Auto je najbolje ostaviti pored uređenog izvora na kraju sela, napuniti bočice izvorskom vodom, te otuda krenuti na uspon prema Koritima. Staza je lijepo uređena, prilično strma. Prvi dio staze je kamenit, vodi kroz gustu bjelogoričnu šumu. Nakon petnaestak min hoda šuma je sve rijeđa, bjelogorica ustupa mjesto crnogorici. Na vrhu Korita očarava pogled na središnju Istru.
Korita
Na visoravni pod stijenama na 1010 m visine izvire pitka voda. Nekad su korita služila za napajanje stoke, danas su omiljeno izletište. Drvena korita zamijenjena su betonskim, pa nakon što smo mi bili ponovno drvenim da bi izgledala kao nekad. Voda se s izvora slijeva u maleno jezerce. U blizini je i planinarska kuća koja je vikendom otvorena i u njoj se nalazi pečat.
Korita
Nakon odmora slijedi lagano spuštanje do Brguca.
Korita
Vratiti ćemo se da vidimo obnovljena korita.

izletipoistri @ 16:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.