s gojzericama ili bez njih
Izleti po Istri i okolici
 
Blog
subota, siječanj 16, 2010


Povrh Bresta i županijske ceste Buzet-Brest-Vodice, u blizini državne granice Hrvatske i Slovenije, na 1014 m nadmorske visine nalazi se Žbevnica, vrh na Ćićariji. Sunčano vrijeme, bez oblaka na nebu ponukalo nas je da ovaj planinski vrh još jednom "osvojimo". Ne idemo kroz tunel, već preko Jurdani, kroz Zvoneću, Žejane, Mune, Dane, preko Vodica do Bresta.U PG županiji mjesta su pod snijegom, a kako se spuštamo u istarsku županiju, snijeg polako nestaje, tako da ga u Brestu nema ni u tragovima. Malo iznad Bresta ostavljamo auto pokraj putokaza za Žbevnicu, te krećemo. Najprije dolazimo do planinarskog doma ispred kojeg je vidikovac i klupe za odmor. Dom je zatvoren, a pokraj njega je putokaz koji kaže da do vrha treba 35 min.

Počinje uspon. Najprije je uspon kroz zavjetrinu, dosta strm i naporan, a zatim se dolazi na ne tako strmu padinu koja vodi do vrha, a gdje bura tako jako puše, da je u stvari ovaj dio teži i naporniji. Kako se uspinjemo tako se otvaraju vidici, a pojavljuje se i snijeg.Široko područje vrha i prilaza pokriveno je pitomim bujnim livadama, čija se trava nekada kosila za stoku, a na nižim je kotama borova šuma, mjestimično i gusta. Šibani burom, dolazimo i do vrha. I tamo jako puše, uvlači se zima u kosti, ali samo malo niže na južnom obronku iznad Bresta zavjetrina je i mjesto gdje se može sjesti, odmoriti se i uživati u toplom zimskom danu. Iako je dan sunčan, sumaglica onemogućuje vidik kakav inače Žbevnica pruža. A pruža pogled na široko okolno područje, od Slavnika i drugih vrhova u Sloveniji do Planika i Učke na istoku, te na veći dio središnje Istre do mora. Prošli put kad smo bili jasno smo vidjeli Kopar, dok sada to nismo mogli. Unatoč tome pravo je uživanje u miru i tišini koja nas okružuje.

Povratak, istim putem, dijelom i kroz snijeg koji se nije otopio, kroz šibanje bure, pa strmi spust. Spuštanje je ipak lakše.U Brestu je izvor vode povrh kojeg piše godina 1876., a koji i kod ovih niskih temperatura nije zaleđen, pa punimo bočicu vodom. Gledamo na Žbevnicu iz Bresta, a kako se udaljavamo prema Buzetu stalno se okrećemo i lociramo mjesto gdje smo bili. Iako nismo planinari, veseli nas što smo osvojili još jedan vrh i to već drugi put.izletipoistri @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.